måndag 23 december 2013

Tyskar, camping och ett högt berg...

Då vi oftast väljer rubrik på dagens inlägg innan vi börjar skriva det så har man oftast en tanke om vad inlägget ska handla om.  Idag tänkte jag försöka få in följande tre saker i inlägget och det är tyskar, camping och ett högt berg. Vi får väl se om det går och i vilken ordning det kommer....

Efter en ganska mysig och ganska sen kväll igår så blev det sovmorgon i morse och vi rullade inte iväg från Queenstown och hotellet förrän vid 10-snåret. Målet för dagen var att ta oss en rejäl bit upp mot Christchurch där vi har tänkt spendera Julaftons eftermiddag samt Juldagen. Efter några timmar i bilen så bestämde vi oss för att det vore kul att åka omvägen (ca 11 mil) förbi Mt Cook, eller Aoraki, som det även kallas. Aoraki är NZ: s högsta berg och når imponerande 3747 möh. Således ett högt berg. 


Väl vid Aoraki tog vi en lämpligt lång promenad med tanke på att vi inte hade så mkt tid på oss. Den gick upp till Keas Point därifrån man hade en fin utsikt över Aoraki och kringliggande berg och glaciärer. Således fick vi även se en del snö, om än på håll, och det är väl i paritet med vad ni får se därhemma så här i dessa knepiga juletider vad jag förstår. 


Efter ett skönt brejk vid Aoraki fortsatte vi vår färd och kom fram till en DOC camping på kvällen (och nu borde vi ha mindre än 20 mil kvar till Christchurch att åka i morgon). Vi blev lite jalur på var vi skulle hamna för vägen vi åkte på blev mindre och mindre men tillslut öppnade sig en glänta i skogen. Jag satte igång med att fixa tacos medan Anna satte upp tältet och fixade i ordning liggunderlag och sovsäckar.


När vi campar så brukar det ta oss ca 10 min att få upp tält och bädda i ordning med liggunderlag och sovsäckar mm. När vi kom vid 18 tiden så var vår tältgranne i full färd med att slå upp deras tält. De tar dock det här med camping lite seriösare än oss och har förutom ett gigantiskt tält även med sig sängar, köksbord, solstolar och diverse annat som är bra att ha. Under hela kvällen så har mannen hållit på med att få upp tältet medan frugan har burit in saker där i. Nu är klockan 21:30 och jag hör fortfarande hur gummiklubban hamrar ner tältpinnar i marken. 


(Ungarna undrande varför inte vi hade ett lika stort tält men då hade vi ju inte hunnit med annat än att slå upp och ta ner tält under semestern)

Tyskarna då? Jag tror inte att vi nämnt det tidigare men överallt möter vi tyskar i detta land. I alla fall om vi räknar in dem som reser som vi och campar mkt, annars så är det även mkt asiater här men de bor företrädelsevis på hotell. Vid en turistbyrå vi var in på i Nelson så sade personen som jobbade där att mellan 80-90% av alla som kommer in på turistbyrån är tyskar. Det är helt galet och det känns som en stor skillnad mot när vi var här senast. Då var det mer blandat och det kändes även som vi träffade mer svenskar då. Varför det är så mkt tyskar här vet jag inte men jag får försöka forska vidare i det.

Så värst mkt julstämning har vi inte så här dagen före uppskjutardagen (jodå, vi har försökt att hänga med i årets julkalender de gånger vi har WiFi). Tacos, ljusa kvällar och fågelkvitter utanför tältduken gör det hela inte lättare precis. Det känns dock inte som det gör så mkt för vi har det ganska bra ändå....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar