torsdag 26 december 2013

Onuko bush retreat

Som Anna nämnde i föregående inlägg så hade vi sedan tidigare bokat in oss på ett ställe som heter Onuko bush retreat. Vi ville gärna ut på Banks Peninsula och då gärna bo på något mysigt ställe som vi gjorde sist vi var här. Dock ville vi inte ta in på något back packer ställe utan vara lite mer för oss själva. När vi såg bilderna på detta ställes hemsida såg det grymt fint och charmigt ut. Bilderna visade sig vara säkert 10 år gamla för när vi kom fram hade vi svårt att känns igen de bilder vi sett från nätet. Med lite fantasi och förutsatt att man inte gjort ett handtag för att hålla skick på stället under dessa 10 år så kanske man kan ana några likheter. Jag vill inte påstå att det är äckligt eller ruffigt men jämfört med hotellsviten vi kom ifrån blev kontrasterna stora. Här är det separett-toa och ingen el som gäller. När vi bokade detta för ca en månad sedan så tänkte vi att dessa nätter skulle bli våra dagar med lite lyxigare life-style här på NZ, så blev det dock inte riktigt. Nedan är 3/4-delar av gänget samlade framför stället där vi bor.


Utsikten är dock hänförande och nu när vi bott in oss ett dygn så tycker vi det är ganska mysigt med det spartanska. Ungarna  är i alla fall för härliga för när vi checkade in igår så var de utomordentligt nöjda och tyckte både sängarna var sköna (och då sover ändå Ville på en madrass på golvet) och att det var ju så mysigt för det kändes ju som att vara i farmor och farfars stuga (troligtvis pga separett-toan)! 

Det visade sig att vi hade tagit in på ett bed and breakfast för frukosten skulle tydligen ingå och vid 8:30 gick vi till köks-skjulet och där stod ägaren och gjorde frukost åt oss. Så gott som allt de äter är hem-producerat med det som finns att tillgå på gården och frukosten vi fick smakade riktigt bra även om jag fick förstärka den i smyg efteråt. Då det var riktigt igengrått ute tog vi vid där vi slutade kvällen igår, dvs med kortspel. Därefter så for vi ner till det största samhället ute på halvön, Akaroa. Vädret skiftade och vi hade ganska fint väder och både Ville, Tyra och jag kunde då konstatera att vi var på tok för varma i våra julklappsullunderställströjor (långt ord jag fick till va?). Men det var bara att gilla läget. Efter lite promenerande så kom vi till ett ställe som heter "The giants garden". Här bor en kvinna som är konstnär och när hon köpte den gamla gården där huset ligger så fann hon nedgrävt porslin i trädgården. Källsortering fanns inte då så man grävde helt sonika ner saker i trädgården. Då hon tyckte att porslinet var för fint för att göra sig av med så bestämde hon sig för att höra ngt fint av det och gjorde en mosaikgång framför ingången till hennes hus. Därefter verkade det inte som hon kunde sluta hålla på för under 14 års tid har hon utökat med att göra konstverk och diverse, både roliga och vackra, skapelser i hennes trädgård varvat med buskar och rabatter och det mesta är dekorerat av mosaik. För lite exempel se nedan.




Om till och med jag imponerades av denna trädgård och tyckte den var fin så kan jag ju bara undra hur mkt svärmor Stina skulle ha tyckt om detta ställe....

Övrigt som kan nämnas om byn Akaroa, förutom att det ligger väldigt fint, så kan jag nämna att den varit lite av en fransk koloni och att det ligger många fina små pittoreska hus där. Dessutom fanns en lekpark som Tyra och Ville gillade. 

Familjen som driver stället där vi bor har två döttrar som är precis i Tyras och Villes ålder och framförallt Tyra har hängt med dessa tjejer hela EM. Idag var hon faktiskt så modig att hon själv gick till deras hus och knackade på och undrade om de skulle leka, strongt gjort med det ännu så länge magra engelska ordförråd hon besitter.

Själv var jag ute på en fin joggingtur under EM med härlig utsikt över Banks Peninsula (på den nedersta bilden kan man ana ett av de stora kryssningsfartyget som kommer in i viken varje dag) .



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar