onsdag 25 december 2013

God Jul

Hoppas ni alla haft en underbar jul trots avsaknaden av snö där hemma. Vi hade en mysig men annorlunda julafton och dagen till ära tog vi semester från bloggandet. Vem vill ligga och blogga när man bor i en svit???? 

Vi började gårdagen med en frukost i tältet medan vi lyssnade på de sista regndropparna som stuttsade mot tältduken. Tomten hade varit snäll och kommit med ett paket till barnen under natten. De blev lite förvånade när han hade slagit in vår gamla IPad i paketet. 
De blev dock nöjda när de fick se att han fixat dit en ny film att se på. De 6-7 filmerna som vi laddat in innan vi åkte hemifrån har de sett väldigt många gånger vid det här laget. De brukar ofta sen på film under bilresorna eftersom de inte har samma intresse av att titta på vackra vyer som oss vuxna. Vi har hittills åkte ca 800 mil bil så då förstår ni att de hunnit se varje film några gånger.

Direkt efter frukosten hoppade vi i bilen och åkte mot Christchurch. Innan vi åkte till hotellet fick vi lov att leta upp ett Countdown för att handla mat till de närmsta dagarna eftersom allt är stängt  på juldagen och vi skall åka ut och bo på ett Fram stay. Här på NZ är de på juldagen som man firar jul så på julafton är ungefär som 23:e dec hemma dvs alla skall fixa det sista inför julen. Vi kan väl avslöja att vi inte var själva på affären.

Vi hade valt ett hotell som låg ganska centralt i Christchurch. När vi skulle checka in frågade receptionisten var i från vi kom när och Andreas berättade att vi kom från Falun så uppgraderade han oss till Sviten. Det tackar vi för! Det visade sig nämligen att han pappa bodde i Falun och driver ett SPA där. 

Barnen och A sprang in och kollade rummet som bestod av två sovrum och ett stort vardagsrum. Barnen kom ut på trappan och såg lyriska ut och sa "mamma vet du det finns 3st TV-apparater och vi har ett eget rum". När vi packat in vårt pick och pack och alla hade tagit ett bad bestämde vi oss för att ta en promenad till Cathedral square som ligger mitt i centrum. Eller jag borde kanske säga tidigare centrum för idag känds det som att det inte finns något som kan kallas "Town center" i Christchurch. Det är nämligen så att i februari 2011 skakades Christchurch av en kraftig jordbävning som mätte 6,3 på Richterskalan och hade sitt epicentrum mitt i centrum. Ännu efter nästan tre år är många byggnader fortfarande avspärrade detta trots att många har rivits. Vissa byggander håller på att restaureras men ytterligare ca 100 byggnader kommer att rivas. Det var en kuslig känsla att gå runt där och man inser vilka krafter modernjord besitter. 


Ovan är bild på några hus som är avspärrade och öde. 


Resterna vid Cathredal square.

På de ställen där man redan rivit byggnader uppstår stora tomma ytor. På dessa ytor har Christchuchborna skapat sk Gapfillers det kunde vara lite vad som hellst.

Här kommer några  exempel på Gapfillers




Vi tog även en liten spårvagnstur för att se lite mer av staden


Ovan är vi på en gata som precis har restaurerats klart och butikerna har öppnat upp igen precis innan jul. När vi kom tillbaka från spårvagnsturen hade klocka hunnit bli sen eftermiddag så vi knatade tillbaka till hotellet för att se om tomten varit förbi med några paket. På vägen dit stannade vi och handlade med oss Thai mat så även denna jul blev vi mätta så att vi knappt kunde röra oss. Men lite godis gick som vanligt att pressa ned.


Som ni ser fick vi också lite glögg. Det är såååå gott med glögg särskilt när man vet att man bara får dricka 1 flaska i år. 

Efter maten var det paketutdelning där T agerade Tomte medan V och pappa var renar. 
 
Sedan spenderades resten av kvällen pysslades med julklappar samt "skypandes" med våra familjer där hemma.



Sen på juldagen dvs idag var det dags att checka ut från våran svit där vi förövrigt gärna hade stannat lite längre!
Men idag var det dags att åka ut till Akaroa där vi bokat en stuga på Ett B&B, Onoku bush retreat. Sist vi var på NZ bodde vi på ett farm hostel som ligger bara några hundra meter från stället där vi bokat in oss nu och sist tyckte vi att det var otroligt vackert där ute. På hemsidan såg detta ställe väldigt mysigt ut så våra förväntningar var högt ställda. Banks Penisula där Akaroa ligger är en gammal vulkan och det går en väg uppe på den gamla kraterkanten (Summit Road) som vi läst att skulle vara väldigt vacker så vi valde den trots att den är längre. Ett beslut vi inte ångrade för det var verkligen vackert. Jag har av någon anledning blivit chaufför på denna resa vilket är en nackdel man åker på vackra platser (kanske därför A sett till att jag blivit chafför). Men utsikten är rätt vacker även genom backspegeln!


Väl framme vid vårt B&B blev vi lite förvånade det låg otroligt vackert men i övrigt var det en bit i från vad vi förväntat oss. Men det skriver vi lite mer om i morgon för nu är mina ögonlock alldeles för tunga!

God fortsättning och njut av varandra!

/Fru Elg

1 kommentar:

  1. 1) Er berättarkonst utvecklas hela tiden - ooootroligt roligt att följa! 2) Tur att ni sa just Falun - och inte Borlänge (där ni ändå jobbar), för då hade ni väl knappast fått några fördelar. Hemma kom jultomten på paketcykel och juldagens promenad tog vi helt is- och snöfritt. Fortsätt njuta av friheten - fast ni ska veta att en del av oss på hemmaplan (förrädare?) längtar efter att ni ska komma hem... men gläds ändå för varje rapport som beskriver upplevelser. Signatur - "gissa vem!"

    SvaraRadera